Elias delar VIKTIG information

Hej!

Jag heter Elias och blev medlem i Unga allergiker för några år sedan då jag fick höra om alla roliga aktiviteter en kan göra i föreningen. Jag insåg dock ganska fort hur bra kanal UA är för att skapa medvetande och opinionsbilda kring allergikers intressen. Därför är det fantastiskt att jag kan använda den här bloggen för att sprida det här viktiga inlägget!

Jag är allergisk mot lite allt möjligt. Pollen, kiwi, äpplen, hund -  och så de där nötterna. Ni vet de som är så populära att äta på bussen, i tunnelbanan, efter träningen, på restauranger och caféer. De som det finns spår av i nästan all choklad och i många andra livsmedel. Livsmedel som inte allt för sällan har otydliga innehållsförteckningar och allergiinformationer.

Risken för en allergireaktion ute bland folk är för oss nötallergiker alltid överhängande. För de som är luftburet allergiska är den ännu större!

Jag har flera gånger funderat över vad som skulle hända om jag fick en allergichock på stan. Skulle de runt omkring hjälpa till? Visst, jag har alltid en adrenalinspruta i ryggsäcken, men det vet ju inte de. Borde jag ha en lapp i plånboken med min allergiinformation? Vem skulle hitta den, eller ens leta?

För några veckor sedan snubblade jag över lösningen när jag upptäckte Iphone-funktionen ”Medicinskt ID”. Det är helt enkelt en hälsodeklaration i telefonen där en kan fylla i exempelvis allergier, sjukdomar, mediciner och nödkontakter. Detta går sedan att nå utan att behöva logga in på telefonen.

I ett scenario där jag fått en allergichock på stan och är okontaktbar kan då någon som vill hjälpa mig se vad jag har för allergi och medicin genom att titta på min telefon, och därefter ge mig min adrenalinspruta.

Det förutsätter dock att personen vet var hen ska leta. Det är därför jätteviktigt att sprida information om Medicinskt ID och hur det fungerar, så hjälp gärna till genom att visa de i din omgivning och dela gärna den här posten. (Det förutsätter såklart också att vi fortsätter sprida medvetenhet kring allergier, så allmänheten vet vad en allergichock är och hur en adrenalinspruta fungerar.)

Hur fungerar det då?
Till att börja med behöver du en Iphone med IOS 8 på. För att skapa ett medicinskt ID går du till appen ”Hälsa”.  Där kan du i menyn nere till höger klicka på ”Medicinskt ID” och fylla i dina uppgifter.

För att hitta ett medicinskt ID på någons telefon behöver du inte ens låsa upp den först. Gör bara så här:

1. Dra i låsskärmen åt höger så sidan med lösenkod syns
2. Klicka på "Nödsituation" i nedre vänstra hörnet.
3. Klicka på ”Medicinskt ID” i nedre vänstra hörnet.

SJÄLVKLART SKA DU I FÖRSTA HAND RINGA 112 om du ser någon som verkar vara i en nödsituation. Men är personen i exempelvis allergichock kan det rädda livet att få reda på att hen har en adrenalinspruta och då kunna hitta och använda den på en gång.

'