Hanna för den viktiga debatten vidare

Debatten kring allvaret med nötallergi fortsätter. Hanna Roth sitter i UA:s styrelse och idag debatterade hon i TV4.

I fredags skrev vi ett svar på Hanne Kjöllers ledare som fick ett otroligt bra genomslag. Så fantastiskt att se att frågan engagerar och att det ges tillfälle för många att kliva fram och berätta. Vi tror att om fler berättar så får fler veta och det är då förändring kan ske. Och UA tror absolut att det går att kräva ”nötfria flygningar”! På vissa platser behöver vi alltså värna lite mer om varandra, till exempel i luften på ett flygplan. För egentligen, hur stor uppoffring är det att låta bli nötterna under några timmar?

Många av våra medlemmar lider av svår allergi, de får dagligen kämpa med att få omgivningen att förstå och ta hänsyn till deras dolda handikapp. Att påstå att allergi är hysteri gör inte den kampen lättare. Därför är det viktigt att vi alla lyssnar och tar till oss av vad andra säger, visar respekt och tror på att göra skillnad. 

Hanna Roth sitter i UA:s styrelse och idag har hon debatterat mot doktor Mikael Sandström i TV 4. Så här säger Hanna strax efter att debatten sänts:

"För mig, som har svåra och livshotande allergier, är det extremt viktigt att hela tiden informera och skapa förståelse runt min omgivning och i hela samhället. Jag kan inte räkna med att folk som själva inte lider av någon allergi, ska förstå allvaret och respektera mig, om de inte blir informerade och får kunskap. Jag försöker alltid ha inställningen att lita på människor omkring mig, tex när jag ska flyga. Jag kan inte tänka att de inte skulle respektera min luftburna jordnötsallergi, för då skulle jag aldrig våga sätta mig på ett flyg. Så jag måste våga chansa och i allafall försöka. Det är fruktansvärd att få höra att våra allergier på något sätt skulle vara överdrivna och egentligen inte alls så allvarliga som vi säger, det känns enormt kränkande. Ibland känns det som om jag skulle behöva visa de som inte tror mig, hur det faktiskt skulle kunna bli om jag utsattes för nötter. Men ska jag behöva känna så? Vem förlorar på att respektera sin omgivning? INGEN. Dessutom inte när det gäller liv eller död. Då kan man nog stå ut under flygresan utan sin påse nötter."

Se den spännande debatten här.

Hanna har även tidigare gästat bloggen, där hon berättat om en jobbig upplevelse hon var med om på en konsert. Läs gärna det viktiga inlägget här.

'