UA Helsingborg blir UA Skåne

UA Skåne, låter det nytt och spännande? Precis vad det är! Tidigare hette lokalföreningen UA Helsingborg men under årsmötet ändrades namnet till UA Skåne. Det valdes även en ny styrelse och kort efter årsmötet har ett riktigt taggat gäng satt igång planeringen inför det kommande verksamhetsåret. UA Skånes nya ordförande heter Linnea Westerlund, här berättar hon varför hon engagerar sig och ville bli ordförande i UA Skåne.

Det finns en lukt som är värre än alla andra. En lukt som varnar mig för att de följande minuterna, kanske timmarna, kommer bli jobbiga. Lukten av Apelsin. Det är inte så att jag faller ihop och flämtar efter luft eller att jag svullnar upp som en tomat. Jag får ”bara” svårt att andas, mycket obehagligt, men inte livshotande.

I Sverige äter vi hela 80 758 ton per år. 80 758 ton plåga för den som är allergisk. Folk skalar på bussen, i skolan och till julen ska apelsinerna till och med dekoreras! Jag och andra apelsinallergiker blir alltså utsatta hela tiden. I grundskolan blev min skolbänk placerad vid fönstret. Tanken var att jag skulle kunna öppna när någon tvunget skulle ha den där frukten. Jag kände mig väldigt ensam, alla andra kunde ju äta vad som helst. Det är därför jag vill bli ordförande i UA Skåne.

Jag vill se till att de som känner så jag kände får veta att vi är flera tusen som måste titta på innehållsförteckningen innan vi äter. Mitt mål är medlemmarna ska känna att vi i UA Skåne är som en extra familj. Att de kan prata om allt och framför allt ha det kul tillsammans. Ingen ska känna sig utanför eller dum bara för att de får svårt att andas på grund av en rund, orange frukt. Vi vill därför försöka ha så många aktiviteter som möjligt.

Närmst i tiden är det tårtbyggardag! Alla kommer att tåla allt och kan därmed låta smaksinnet och kreativiteten flöda fritt. Vi håller även på att planera en inspirationsdag då alla allergiker och astmatiker kan se att vi klarar precis vad som helst. Allergi behöver inte ses som ett hinder, så länge ingen tar med sig en apelsin.

'