Finnair låter inte Susans familj flyga

Susan och hennes tre barn skulle flyga till Seoul i Korea. Ett av barnen har nötallergi. Vid flygplansbytet i Helsingfors avbröts plötsligt resan. Finnair tillät inte familjen att flyga vidare på grund av nötallergin.

Innan avresan hade Susan ringt till flygbolaget Finnair för att kolla att det inte var några problem att ett av barnen har nötallergi. ”Säg bara till när ni checkar in så att de kan göra ett utrop och låter bli att servera nötter”, blev svaret från Finnair.

Susan och hennes tre barn flög tidigt på måndagen från Stockholm till Helsingfors, där skulle de byta flyg mot Seoul. Familjen gick direkt till gaten men där blev det stopp. Det var piloten som meddelade Susan att de inte skulle få flyga vidare på grund av nötallergin. Susan fick veta att hon inte borde resa med ett barn som har nötallergi.

Biljetten var enligt Finnair nu förbrukad och familjen skickades tillbaka till Stockholm. Att nötallergiker kan flyga mellan Stockholm och Helsingfors men inte från Helsingfors till Seoul var inget Finnair berättade när Susan ringde, istället menade de att det finns information om detta på sin hemsida. Finnair har inte gett familjen någon ekonomisk ersättning eller försökt hitta en lösning för att de ska kunna genomföra resan.

Susans vän tog kontakt med Unga Allergiker. Allergi är en funktionsnedsättning. Det är tydligt att flygbolaget Finnair bryter mot diskrimineringslagen. Alla barn ska ha samma rättheter, oavsett funktionsnedsättning. Omkring 5 % av barn i åldrarna 4-18 är allergiska mot jordnötter eller nötter.

'