Idag 4 september uppmärksammar vi på Unga Allergiker ett utanförskap som uppstår i självklara sociala sammanhang. Våra medlemmar tycker det är viktigt att det pratas mer kring hur mycket allergi kan påverka vardagen, samt hur mycket man missar av sociala sammanhang så som kompisar och aktiviteter i skolan när man som ung lever med astma, allergi eller annan överkänslighet. Inför skolstarten kan du vara en medmänniska genom att våga fråga din nya klasskompis om hens allergi – så kommer hen att känna sig inkluderad!
Unga Allergikers medlemmar svarar i vår medlemsenkät med tema psykisk hälsa att mer än hälften upplever psykisk ohälsa kopplat till sin astma, allergi och/eller överkänslighet. Ångest, sömnproblem och depression är vanligast förekommande.
När en fika med kollegerna, en lunch i skolmatsalen eller kvällsmat hos en kompis blir en otrygg situation. Vi vill uppmärksamma hur vanligt det är bland våra medlemmar att relationen till mat och sociala situationer kring matbordet blir kopplad till ångest.
En social aktivitet som att ta lokaltrafiken till vännerna kan bli ångestfylld eftersom andra resenärer ibland bär starka dofter och pälsdjur kan färdas på buss och tåg. Det kan kännas motigt att ta sig iväg till roliga aktiviteter när kollektivtrafiken inte är trygg. I sociala situationer med vänner kan även vännerna vara oförstående kring hur allergier påverkar det sociala livet. En av våra medlemmar berättar att hens kompis sa ”min hund är så liten, den fäller inte”. Denna kommentar sårar och förminskar!
En av våra medlemmar berättar; Astman hindrade mig från att träffa vänner, delta i sociala sammanhang och gå i skolan vilket bidrog till att jag blev deprimerad. I perioder när sömnen är dålig på grund av astma eller eksem blir jag nedstämd, lättirriterad och får mer ångest. Astman hindrar mig från att göra sådant som motverkar psykisk ohälsa såsom träning, vara utomhus, delta i sociala sammanhang.
Ett utanförskap är aldrig positivt för vår psykiska hälsa. Unga Allergiker ser allvarligt på faktum att flera av våra medlemmar upplever en oförstående omgivning, bland såväl vårdpersonal som skolpersonal. Okunskapen om allergier i skola är ett allvarligt problem för våra medlemmar. Det finns en utbredd oförståelse kring hur allergier påverkar det sociala livet. Och det är lätt att bota sin okunskap – fråga och var lyhörd gentemot den allergiker du möter!
Som ordförande för Unga Allergiker vill jag lyfta på locket och låta oss våga prata om de jobbiga frågorna! Psykisk ohälsa ska inte vara tabu. Våga fråga hur någon i din närhet mår. Det är viktigt för våra medlemmar att vi pratar mer om hur en allergi kan kopplas till psykisk ohälsa. Det finns också en ökad risk för vår medlemmar att fastna i en osund relation till mat som på sikt kan leda till en ätstörningsproblematik. Att ha en rädsla kring matsituationer och hellre inte äta alls är skadligt för kroppen. Att skippa en måltid under skoldagen kan påverka dina studieresultat, ditt humör och dina relationer. Vi har alla rätt till skolmat som vi tål. Känns det svårt – prata med en vuxen som du är trygg med.
Utanförskap skadar barn och ungas självkänsla, och en självkänsla kan ta många år att bygga upp. Och glöm inte att ibland kan lösningen på utanförskapet vara en enkel åtgärd – samma fika till alla!
Se nedan mina tre tips för du kan vara en medmänniska som ser till att ingen blir utanför på grund av sina allergier.
Ordförande Unga Allergiker
Postadress
BOX 170 69
104 62 Stockholm
Besöksadress
Riksförbundet Unga Allergiker
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm
Org. nr: 802016-9325
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
© Unga Allergiker 2024