Våra medlemmar uttrycker att de ofta upplever osäkerhet och utanförskap i skolmatsalen. Därför har UA skapat projektet Matpatrullen – säker specialkost i skolan.
Ladda ned vår broschyr för kökspersonal
Våra medlemmar uttrycker att de ofta upplever osäkerhet och utanförskap i skolmatsalen. Därför har UA skapat projektet Matpatrullen. Matpatrullens uppdrag är att förbättra specialkosten i skolor runt om i Sverige.
Matpatrullens mål är att alla i skolan ska ha en trygg relation till skolmaten, man ska inte känna oro när man kommer till matsalen för lunch, fika eller mellis.
– Vi ville starta Matpatrullen för att våra medlemmar uttryckte ett behov. Vi i projektgruppen har också personliga erfarenheter av specialkost i skolan. Det är ett så pass stort problem och det finns potential att göra skillnad. Det finns mycket att arbeta vidare med.
– Vi vill se en kunskapshöjning när det gäller alla allergier och vad de innebär. Vad händer om någon äter ägg som inte tål det? Hur hanterar man specialkost i ett stort kök tillsammans med annan mat? Det är viktigt att man har koll på skålar, slevar och lagar maten i separata kantiner så man undviker kontaminering. Den kunskapen måste fortsätta att spridas.
Generellt har vi många medlemmar som berättar att kökspersonalen har glömt bort att plocka fram specialkosten eller att man har glömt bort att värma maten. I våras arrangerade vi ett digitalt samtal om specialkosten i skolan. Där berättade barn mellan 6-10 år att de ofta får samma mat, ofta måste vänta på maten och att man kan känna sig stressad över att bli utanför i matsalen.
– Det är inte bara allergin i sig som kan vara jobbig, det sociala påverkar jättemycket. Det är viktigt att matpersonal förstår att en person med matallergi kanske inte alltid känner sig trygg. Vissa kan uppleva ett utanförskap och känna sig annorlunda för att man måste gå iväg och hämta specialkost. Andra kan ha en rädsla för att äta, men man kan känna att andra tycker att man är jättekonstig för att man känner sig orolig över sin mat.
Vårt mål är att alla i skolan ska ha en trygg relation till skolmaten, man ska inte känna oro när man kommer till matsalen för lunch, fika eller mellis.
Checklistan ska underlätta för kökspersonal att göra specialkosten så bra och likvärdig som möjligt. Beställ hem och ge den till kökspersonalen på din skola!
Läs mer om dina rättigheter kring specialkost och anpassade måltider i vård, skola och omsorg på livsmedelsverket.se
Att vara tonåring och leva med allergi eller överkänslighet mot mat är kopplat till en ökad risk för lägre livskvalitet – oavsett hur svåra symtomen är, visar en forskningsstudie.
Postadress
BOX 170 69
104 62 Stockholm
Besöksadress
Riksförbundet Unga Allergiker
Rosenlundsgatan 52
118 63 Stockholm
Org. nr: 802016-9325
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
© Unga Allergiker 2024